Pigmentvlekken

Zeer veel mensen hebben last van pigmentvlekken. De een heeft hier en daar een klein pigmentvlekje. De ander kan meerdere, grote vlekken hebben. De pigmentvlekken komen het meeste voor in het gelaat en op de handen. De kleur van pigmentvlekken kan variëren van lichtbruin tot zeer donkerbruin (net als bij een moedervlek). De toename van pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Oorzaken pigmentvlekken

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken. Eén van de meest voorkomende oorzaken is overmatige blootstelling aan UV-straling. Dit kan zowel door de zon als door de zonnebank zijn. Ook hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging (bijvoorbeeld door acne) kunnen leiden tot een pigmentvlek.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden.

  • Ouderdomsvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan UV-straling door de zon of de zonnebank. De pigmentcel produceert meer pigment op één plek, waardoor hyperpigmentatie ontstaat. Ouderdomsvlekken komen het meest voor in het gezicht, de handen en het decolleté.
  • Zwangerschapsmasker (melasma). Een zwangerschapsmasker wordt ook wel een melasma genoemd. Deze pigmentvlekken ontstaan door hormonale veranderingen in combinatie met blootstelling aan uv-straling. Een zwangerschapsmasker kenmerkt zich door grillerige bruine verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Dit in tegenstelling tot ouderdomsvlekken, die ronder en scherper zijn afgebakend. Een zwangerschapsmasker (melasma) komt het meest voor bij vrouwen (90%) met een iets gekleurde huid en ontstaat veelal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen deze pigmentvlekken op tijdens de zwangerschap, vandaar ook de benaming zwangerschapsmasker.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigmentatie ontstaat als gevolg van verwondingen aan de huid, zoals door acne, eczeem of waterpokken.
  • Cafe au lait vlek. Een cafe au lait vlek is een goedaardige pigmentvlek die vaak al bij de geboorte aanwezig is. Deze pigmentvlek kenmerkt zich door de egale licht- tot donkerbruine vlek (koffiekleurige vlek) op de huid.

Hoe kunnen wij jou helpen bij pigmentvlekken?

In onze kliniek hebben wij diverse behandelingen om pigmentvlekken aan te pakken. Behandelingen in combinatie met de juiste thuisverzorging leiden vaak tot de mooiste resultaten. Onze huidspecialist adviseert jou hier graag in.

SkinPen

Medische microneedling met de SkinPen is zeer geschikt om pigmentatieproblemen te behandelen, denk hierbij aan melasma (zwangerschapsmasker) en zonschade. Lees hier meer over medische microneedling met SkinPen.

Cryotherapie

Met behulp van de CryoPen (systeem voor het toepassen van cryotherapie) kunnen wij ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie vaak goed behandelen. Met de CryoPen bevriezen we de bovenste huidlaag van de pigmentvlek door middel van stikstof. Hierdoor ontstaat een oppervlakkig wondje. De huidcellen die zijn bevroren sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huid. Meer informatie over cryotherapie.

Peeling

De Obagi Peel to Reveal treatment zorgt voor een exfoliatie van dode huidcellen en een vernieuwing van de huid door stimulatie van de huidcellen. De huid schilfert sneller af, pigmentvlekken vervagen en er ontstaat een nieuwe, gladdere en gezonde huid. Meer lezen over de Obagi Peel to Reveal.

Obagi Dark Spots treatment

De Obagi Goodbye Dark Spots treatment is de perfecte treatment om pigmentvlekken, melasma of een vlekkerige huidteint te behandelen. Deze treatment is er op gericht om bestaand pigment te verminderen en de aanmaak van nieuw pigment te remmen. De actieve ingrediënten Arbutine en Vitamine C versterken elkaars werking. Door de toevoeging van een exfoliant worden deze ingrediënten beter opgenomen in de huid. Lees hier meer over de Obagi Goodbye Dark Spots treatment.

Obagi Medical systemen

Om pigmentvlekken aan te pakken is een adequate thuisbehandeling met de juiste verzorgingsproducten een goede aanvulling op de behandelingen in de kliniek. De systemen van Obagi Medical zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk inzichten en jarenlange klinische ervaring. Obagi Medical biedt systemen aan die getest en gevalideerd zijn op alle huidtypen en de gewenste en beste resultaten behalen zonder huidirritaties.

Wij hebben diverse systemen van Obagi Medical die uitermate geschikt zijn voor de behandeling van pigmentatie: Obagi Professional C, Obagi-C FX en Obagi Nu Derm. Een combinatie van producten uit de systemen is ook mogelijk. Onze huidspecialist kan jou adviseren welke producten het meest voor jouw huidindicatie geschikt zijn. Ook bieden wij diverse Obagi Facials aan bij onze Huid+ Professional. Deze Facials zijn gericht op verbetering van de huidconditie en pakt verscheidene huidindicaties aan, waaronder pigmentatie. Meer informatie over onze obagi facials.

Afspraak maken?

Wil je af van jouw pigmentvlekken? Maak eenvoudig een afspraak voor een Meet & Treat behandeling via ons online boekingssysteem. Uiteraard kun je ook bellen met onze klinieken op het centrale nummer 088 – 015 91 00.

Uitgelichte vraag

Ik wil mijn huid verbeteren, welke behandeling moet ik kiezen?

Bekijk alle vragen
Amanda Wesseling geeft antwoord.

Om samen met jou te werken aan een mooie huid adviseer ik allereerst een Meet & Treat. Tijdens deze kennismakingsbehandeling analyseer ik je huid uitgebreid en bespreken we jouw wensen. Vervolgens krijg je een gezichtsbehandeling afgestemd op jouw huidconditie. We maken samen een behandelplan en ik geef je een productadvies voor thuis. De eerste stap naar jouw droomhuid is gezet!

Uitgelichte vraag

Is Profhilo® veilig?

Bekijk alle vragen
drs burcu gundogdu Drs. Burcu Gündoğdu geeft antwoord.

Profhilo® bestaat uit een pure vorm van hyaluronzuur welke van nature in het lichaam voorkomt. Profhilo® is daardoor heel veilig. Het product wordt bovendien al jaren op grote schaal gebruikt en er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Uitgelichte vraag

Wat doet de SkinPen?

Bekijk alle vragen
Amanda Wesseling geeft antwoord.

De SkinPen maakt minuscuul kleine microkanaaltjes tot in de diepere huidlaag (de dermis). Door de mogelijkheid om op verschillende dieptes te werken kan zelfs stug littekenweefsel heel mooi behandeld worden. Maar ook de meest gevoelige huid is geschikt voor een SkinPen behandeling. In de dermis wordt het eigen huidherstellend vermogen in gang gezet waardoor collageen en elastine aan worden gemaakt. Dit is precies wat er nodig is voor een strakke, stevige en jeugdige huid.

Uitgelichte vraag

Hoelang houdt het effect met fillers aan?

Bekijk alle vragen
Drs. Raymond de Zeeuw geeft antwoord.

Het effect van een injectable behandeling houdt circa 10 tot 18 maanden aan. De duurzaamheid is onder andere afhankelijk van de gekozen injectable, plaats van injectie, huidtype, leeftijd en leefstijl.