Pigmentvlekken

Zeer veel mensen hebben last van pigmentvlekken. De een heeft hier en daar een klein pigmentvlekje. De ander kan meerdere, grote vlekken hebben. De pigmentvlekken komen het meeste voor in het gelaat en op de handen. De kleur van pigmentvlekken kan variëren van lichtbruin tot zeer donkerbruin (net als bij een moedervlek). De toename van pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Oorzaken pigmentvlekken

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken. Eén van de meest voorkomende oorzaken is overmatige blootstelling aan UV-straling. Dit kan zowel door de zon als door de zonnebank zijn. Ook hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging (bijvoorbeeld door acne) kunnen leiden tot een pigmentvlek.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden.

  • Ouderdomsvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan UV-straling door de zon of de zonnebank. De pigmentcel produceert meer pigment op één plek, waardoor hyperpigmentatie ontstaat. Ouderdomsvlekken komen het meest voor in het gezicht, de handen en het decolleté.
  • Zwangerschapsmasker (melasma). Een zwangerschapsmasker wordt ook wel een melasma genoemd. Deze pigmentvlekken ontstaan door hormonale veranderingen in combinatie met blootstelling aan uv-straling. Een zwangerschapsmasker kenmerkt zich door grillerige bruine verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Dit in tegenstelling tot ouderdomsvlekken, die ronder en scherper zijn afgebakend. Een zwangerschapsmasker (melasma) komt het meest voor bij vrouwen (90%) met een iets gekleurde huid en ontstaat veelal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen deze pigmentvlekken op tijdens de zwangerschap, vandaar ook de benaming zwangerschapsmasker.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigmentatie ontstaat als gevolg van verwondingen aan de huid, zoals door acne, eczeem of waterpokken.
  • Cafe au lait vlek. Een cafe au lait vlek is een goedaardige pigmentvlek die vaak al bij de geboorte aanwezig is. Deze pigmentvlek kenmerkt zich door de egale licht- tot donkerbruine vlek (koffiekleurige vlek) op de huid.

Hoe kunnen wij jou helpen bij pigmentvlekken?

In onze kliniek hebben wij diverse behandelingen om pigmentvlekken aan te pakken. Behandelingen in combinatie met de juiste thuisverzorging leiden vaak tot de mooiste resultaten. Onze huidspecialist adviseert jou hier graag in.

Cryotherapie

Met behulp van de CryoPen (systeem voor het toepassen van cryotherapie) kunnen wij ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie vaak goed behandelen. Met de CryoPen bevriezen we de bovenste huidlaag van de pigmentvlek door middel van stikstof. Hierdoor ontstaat een oppervlakkig wondje. De huidcellen die zijn bevroren sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huid.

Peeling

De Blue Peel Radiance peeling zorgt voor een exfoliatie van dode huidcellen en een vernieuwing van de huid door stimulatie van de huidcellen. De huid schilfert sneller af, pigmentvlekken vervagen en er ontstaat een nieuwe, gladdere en gezonde huid. Meer lezen over de Blue Peel Radiance peeling.

Obagi Medical systemen

Om pigmentvlekken aan te pakken is een adequate thuisbehandeling met de juiste verzorgingsproducten een goede aanvulling op de behandelingen in de kliniek. De systemen van Obagi Medical zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk inzichten en jarenlange klinische ervaring. Obagi Medical biedt systemen aan die getest en gevalideerd zijn op alle huidtypen en de gewenste en beste resultaten behalen zonder huidirritaties.

Wij hebben diverse systemen van Obagi Medical die uitermate geschikt zijn voor de behandeling van pigmentatie: Obagi Professional C, Obagi-C FX en Obagi Nu Derm. Een combinatie van producten uit de systemen is ook mogelijk. Onze huidspecialist kan jou adviseren welke producten het meest voor jouw huidindicatie geschikt zijn.

Afspraak maken?

Wil je af van jouw pigmentvlekken? Maak eenvoudig een afspraak voor een Meet & Treat behandeling via ons online boekingssysteem. Uiteraard kun je ook bellen met onze klinieken op het centrale nummer 088 – 015 91 00.

Pigmentvlekken

€ 50,-

  • Meet & Treat behandeling
  • Cryotherapie
  • Blue Peel Radiance
  • Obagi Medical
Behandeling boeken

Uitgelichte vraag

Is de ingreep van een ooglidcorrectie pijnlijk?

Bekijk alle vragen
drs burcu gundogdu Drs. Burcu Gündoğdu geeft antwoord.

Je kunt een lichte druk of beweging voelen, maar geen pijn. De lichte zwelling na de behandeling kan wel gevoelig zijn. Dit kun je tegengaan door je ogen goed te koelen en het innemen van een paracetamol.

Uitgelichte vraag

Wat is een chemische peeling?

Bekijk alle vragen
Xandra Wisselink geeft antwoord.

De naam ‘chemische’ peeling roept onbedoeld vaak angst op bij patiënten. De behandeling heeft deze naam echter te danken aan het effect wat een peeling bereikt, namelijk een chemisch proces in de huid bewerkstelligen. Peelings zijn vloeistoffen die bestaan uit natuurlijke zuren zoals, melkzuur, salicylzuur en glycolzuur. Het zijn dus geen ‘enge’ chemische stoffen die op de huid aangebracht worden.

Uitgelichte vraag

Kan ik tijdens een ooglidcorrectie ingreep zien wat de arts doet?

Bekijk alle vragen
drs leanne wong Drs. Leanne Wong geeft antwoord.

Nee, tijdens de ingreep kun je niet zien wat de arts doet. Het ooglid bestaat uit meerdere huidlagen. Tijdens een ooglidcorrectie wordt slechts een overschot van de bovenste, oppervlakkige huidlaag weggehaald. Hierdoor komt het oog niet ‘bloot’ te liggen en ontstaat er geen ‘spleet’ waar doorheen gekeken kan worden. De onderste huidlagen blijven het oog bedekken, waardoor je niet mee kunt kijken tijdens de ingreep.

Uitgelichte vraag

Wat zijn fillers?

Bekijk alle vragen
drs cynthia hawi Drs. Cynthia Hawi geeft antwoord.

Injectables, fillers of rimpelvullers zijn producten die met een injectienaald in de huid worden gespoten om rimpels / fijne lijntjes te reduceren of om de contouren van uw gezicht te verbeteren. De Teosyal fillers die wij gebruiken in Laurium Klinieken komen uit Zwitserland en zijn van de allerhoogste kwaliteit.