Acne
Acne is een zeer vervelende huidaandoening. Je kunt er jarenlang last van hebben. Het uit zich in een onrustige huid, met roodheid, bultjes, puistjes en mee-eters. Soms komt en gaat het weer wat ervoor zorgt dat het een hele zoektocht kan zijn om dit te verminderen. Acne komt meestal voor in de puberteit en veelal in het gezicht. Het kan echter ook voorkomen dat je na de pubertijd nog steeds, of juist pas last hebt van acne. Acne kan heel pijnlijk zijn, maar het tast vaak ook je zelfvertrouwen aan. Indien acne onjuist behandeld wordt, kan het bovendien leiden tot blijvende littekens. Reden genoeg dus om hier iets aan te doen.
Wat is acne?
De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris, oftewel acne. Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Acne uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. Deze uitingen komen vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden.
Hoe ontstaat acne?
Er zijn een aantal factoren die leiden tot een grotere kans op acne:
- Pubertijd
- Erfelijkheid
- Hormonale invloeden (zoals menstruatie, zwangerschap of overgang)
- Gebruik van medicatie (zoals prednison, steroïden, anti-epileptica en anti-depressiva)
Acne (acne vulgaris) ontstaat door een verhoogde talgklierproductie die vaak in de puberteit ontstaat onder invloed van hormonen. De talgklieren worden groter en produceren meer en dikkere talg. De afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels (die talg van de talgklier naar de huid afvoeren) kunnen verstopt raken. Dit komt doordat huidschilfers niet goed afschilferen en samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen, zo ontstaan mee-eters. Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën waaronder de propionibacteriumacnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaal uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.
Hoe kunnen wij jou helpen bij acne?
Er bestaat geen uniforme behandeling voor acne. De behandeling van acne is afhankelijk van de ernst van de acne, de klachten en de huidconditie. Om deze reden adviseren wij altijd om één van onze Huid+ Professionals te consulteren. Op basis van dit consult zal zij een individueel behandelplan opstellen dat geheel op jouw specifieke huidbehoefte en klachten is afgestemd. Dit kan een van de onderstaande behandelingen zijn, of een combinatie daarvan. Alleen het periodiek ondergaan van behandelingen bij de Huid+ Professional is helaas niet voldoende. Om tot de gewenste resultaten te kunnen komen, is consequent gebruik van voorgeschreven thuisproducten van essentieel belang. Het succesvol aanpakken van jouw acne doen we samen!
Obagi ClenziDerm systeem
Tijdens periodieke behandelingen waarbij je huid uitgebreid gereinigd wordt, zal onze Huid+ Professional producten uit het Obagi CLENZIderm™ Systeem gebruiken en deze ook ten behoeve van thuisgebruik voorschrijven. Zoals de meeste anti-acné producten is ook het CLENZIderm™ Systeem gebaseerd op Benzoylperoxide (BPO). Het grote verschil met andere producten is echter de manier waarop BPO wordt toegediend. Bij de conventionele anti-acné producten is BPO aanwezig in gekristalliseerde vorm, waarbij de kristallen in feite te groot zijn om in een ontstoken porie door te kunnen dringen. Bij CLENZIderm™ wordt BPO echter in een opgeloste vorm toegediend, waardoor de werkzame stof tot in het diepst van de porie kan doordringen. Het gebruik van 2% salicylzuur draagt bij aan het tegengaan van verhoorning van de huid, zodat er geen nieuwe verstoppingen ontstaan. Bovendien helpt het Obagi CLENZIderm™ systeem om toekomstige uitbraken te voorkomen.
Obagi Acne Peel treatment en Obagi Clear Skin
De Acne Peel treatment bevat een peeling op basis van 20% salicylzuur en een blend van glycol- en melkzuur (beide 1,7%). De Obagi Acne Peel Treatment is aan te raden om als eerste behandeling in te zetten indien je je onzuivere huid effectief wilt aanpakken. Deze treatment werkt diep in de huid. Voor onderhoud adviseren wij de Obagi Clear Skin Treatment.
De Clear Skin Treatment is er op gericht om de p. acnes bacterie aan te pakken en verstoppingen in de huid te verwijderen. De talgproductie wordt gereguleerd en de acné geïrriteerde huid wordt intens gevoeden en gehydrateerd. Lees meer over de Obagi Clear Skin treatment en de Acne Peel treatment.
SkinPen – medische microneedling
Heb je last van restacne met littekentjes? Dan is een medische microneedling behandeling met de SkinPen zeer effectief. De SkinPen is als enige systeem ter wereld FDA goedgekeurd voor het veilig en effectief behandelen van acne littekens. Lees hier meer over microneedling.
Afspraak maken?
Wil je afrekenen met acne? Maak eenvoudig een afspraak voor een Meet & Treat behandeling via ons online boekingssysteem. Uiteraard kun je ook bellen met onze klinieken op het centrale nummer 088 – 015 91 00.