Lichaam

COMING SOON

Pigmentvlekken

Zeer veel mensen hebben last van pigmentvlekken. De een heeft hier en daar een klein pigmentvlekje. De ander kan meerdere, grote vlekken hebben. De pigmentvlekken komen het meeste voor in het gelaat en op de handen. De kleur van pigmentvlekken kan variëren van lichtbruin tot zeer donkerbruin (net als bij een moedervlek). De toename van pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Wat zijn pigmentvlekken?

Je huidskleur wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid pigment(cellen) in je huid. Wanneer er een toename van pigment op een specifieke locatie optreedt, ontstaat er een donkere verkleuring in de huid, ook wel bekend als hyperpigmentatie. Deze kleurverandering varieert doorgaans van lichtbruin tot zwart. Diverse factoren kunnen leiden tot een abnormale verdeling van pigment in de huid, zoals (overmatige) blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging (bijvoorbeeld door acne). Daarnaast kan de aanleg voor pigmentvlekken ook aangeboren zijn.

Pigmentvlekken kunnen zich zowel in de oppervlakkige als diepere lagen van de huid bevinden. De aard van het pigment en de diepte ervan spelen een cruciale rol bij de keuze van de behandeling.


Wat voor soorten pigmentvlekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden:
  • Ouderdomsvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan UV-straling door de zon of de zonnebank. De pigmentcel produceert meer pigment op één plek, waardoor hyperpigmentatie ontstaat. Ouderdomsvlekken komen het meest voor in het gezicht, de handen en het decolleté.
  • Zwangerschapsmasker (melasma). Een zwangerschapsmasker wordt ook wel een melasma genoemd. Deze pigmentvlekken ontstaan door hormonale veranderingen in combinatie met blootstelling aan uv-straling. Een zwangerschapsmasker kenmerkt zich door grillerige bruine verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Dit in tegenstelling tot ouderdomsvlekken, die ronder en scherper zijn afgebakend. Een zwangerschapsmasker (melasma) komt het meest voor bij vrouwen (90%) met een iets gekleurde huid en ontstaat veelal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen deze pigmentvlekken op tijdens de zwangerschap, vandaar ook de benaming zwangerschapsmasker.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigmentatie ontstaat als gevolg van verwondingen aan de huid, zoals door acne, eczeem of waterpokken.
  • Cafe au lait vlek. Een cafe au lait vlek is een goedaardige pigmentvlek die vaak al bij de geboorte aanwezig is. Deze pigmentvlek kenmerkt zich door de egale licht- tot donkerbruine vlek (koffiekleurige vlek) op de huid.

01

skinpen - microneedling

02

Peeling

Hoe behandelen we pigmentvlekken?

MEER INFORMATIE

MEER INFORMATIE

03

cryopen

04

obagi facials

MEER INFORMATIE

MEER INFORMATIE

Afspraak maken

Wil je jouw pigmentatie aanpakken? Maak dan een afspraak bij ons in de kliniek voor een gratis huidscan en consult om jouw wensen en behoeften te bespreken. Je kunt ook een Meet & Treat boeken, dan analyseren wij je huid uitgebreid met de OBSERV 520X huidscan, krijg je direct een eerste behandeling en ontvang je een persoonlijk behandelplan inclusief productadvies mee naar huis. 

MAAK HIER JOUW AFSPRAAK

CONSULT

MEET & TREAT

"Uitstekend! Wat een fijne kliniek! Zeer deskundig en je wordt fijn op je gemak gesteld. Resultaat is nu al mooi!"

Bron: Kliniekervaringen.nl

"Het was mijn eerste keer bij Laurium en ik werd meteen verrast door de relaxte, mooie schone omgeving en vriendelijke mensen."

Bron: Kliniekervaringen.nl

"Heerlijke gezichtsbehandeling inclusief bindweefselmassage. Super relax! Wat een fijne kliniek is dit toch! Een aanrader voor iedereen!"

Bron: Kliniekervaringen.nl

Onze specialisten

MARSHA SPRONK
huidspecialist

Safira de goeyse
huidtherapeut

Vestigingen

LINSCHOTEN

HOUTEN

Deze behandelingen zijn te boeken in de onderstaande vestigingen.

MAAK HIER JOUW AFSPRAAK

CONSULT

MEET & TREAT